Kinderbekkenfysiotherapie

Net als bij volwassenen kunnen ook bij kinderen stoornissen van de bekkenbodem optreden. Vaak uit dit zich in het niet goed kunnen ophouden van urine en/of ontlasting op een leeftijd, waarop het kind normaliter geacht wordt zindelijk te zijn. In de meeste gevallen worden kinderen vanzelf zindelijk. Maar zo’n 1 tot 2 procent van de kinderen houdt problemen.

Ook zijn er kinderen die over buikpijn klagen. Soms zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor gevonden wordt, maar ook omdat zij bijvoorbeeld hun ontlasting niet goed kunnen kwijt raken of omdat zij niet goed plassen waardoor er urineweginfecties kunnen ontstaan. De oorzaak van de problemen ligt in dit geval meestal in een stoornis van de functie van de bekkenbodemspieren.

Wanneer is behandeling nodig en hoe meld ik mij aan?
Kinderen ouder dan 4 jaar die klachten ervaren bij het zindelijk worden voor urine en/of ontlastingen hebben in de meeste gevallen veel baat bij behandeling door de gespecialiseerde kinderbekkenfysiotherapeut. Door laagdrempelige en toegankelijke uitleg en spelvormen worden kinderen hun klachten de baas. Veelal worden kinderen via de kinderarts of de huisarts doorverwezen, maar u kunt ook rechtstreeks (zonder verwijzing) een afspraak maken.