Fit bij kanker

Als u (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt u waarschijnlijk niet als eerste aan het op peil houden van uw conditie. Toch is het zinvol om daar bij stil te staan.

Als u (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt u waarschijnlijk niet als eerste aan het op peil houden van uw conditie. Toch is het zinvol om daar bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunnen met het herstel tijdens training onder deskundige begeleiding van een speciaal geschoolde fysiotherapeut.

Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen :

  • Behouden hun fitheid en spierkracht
  • Hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn
  • Verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
  • Gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling

Voordelen van trainen na afloop van de medische behandeling:

  • Hebben sneller herstel van fitheid en spierkracht.
  • Hebben sneller herstel van vermoeidheid
  • Kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten

Zo werkt het

Binnen onze praktijk is een specifiek geschoolde fysiotherapeut werkzaam. De therapeut maakt een programma voor u op maat, welke bestaat uit een combinatie van kracht- en conditietraining. Daarnaast krijgt u advies over hoe u thuis op een verantwoorde manier aan uw conditie kunt werken en zo actief mogelijk kunt blijven.

Waarom een speciaal geschoolde fysiotherapeut?

De oncologisch geschoolde fysiotherapeut is speciaal opgeleid om training te geven aan mensen tijdens of na de medische behandeling tegen kanker. Zij weet wat kanker(behandelingen) met het lichaam en de conditie doen en tegen welke beperkingen u kunt aanlopen. Daardoor kunnen zij goed inschatten wanneer u er verstandig aan doet om een tandje bij te zetten, of juist gas terug te nemen. Ook kunnen zij adviseren of er misschien meer nodig is dan alleen werken aan fitheid, en indien nodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist of andere specialist.

Naast verlies van conditie en spierkracht kunt u tijdens de behandeling voor kanker ook andere fysieke problemen ervaren. Onze fysiotherapeut kan u gericht ondersteunen bij het opheffen of voorkomen van deze fysieke problemen als gevolg van de oncologische behandeling. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan pijnklachten, stug (litteken)weefsel, stijfheid (van gewrichten), spierzwakte en/of conditieverlies en vermoeidheid

Wanneer?

Als u tijdens de behandeling fit wilt blijven kunt u op elk moment starten, maar hoe eerder u start hoe beter. Na de behandeling kunt u starten zodra u dit wilt.

Wilt u meer weten over begeleiding bij het fit blijven of worden tijdens of na uw kankerbehandeling? Neem contact met ons op, wij vertellen u graag meer.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de site van Onconet.

Contact opnemen?

Contact opnemen? U kunt altijd bellen of mailen.

023 558 31 06
info@fysioberendes.nl