Bekkenfysiotherapie

Voor wie? 

Bekkenfysiotherapie is bedoeld voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten in de buik, het bekken- en bekkenbodemgebied. Deze klachten kunnen samenhangen met de functie van de bekkenbodemspieren. De functie van de bekkenbodemspier is: afsluiten, doorgang geven en dragen.  Daarnaast heeft de bekkenbodem een seksuele functie. Klachten van de organen als de blaas, darmen, baarmoeder, die samenhangen met een van bovengenoemde functies van de bekkenbodemspieren kunnen behandeld worden door de bekkenfysiotherapeut.

Bekkenfysiotherapie kan hulp bieden bij de volgende problemen:

 

  • ongewild verlies van urine en/of ontlastin
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  • zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • problemen bij het vrijen, die samenhangen met de bekkenbodem
  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling
  • begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied bij zowel mannen als vrouwen

Wat is het doel?

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in de lage rug, het buik-, – bekken en bekkenbodem gebied. Zo kunnen veel complexe klachten behandeld worden, zonder operatie.

De bekkenfysiotherapie richt zich op het beheersen, versterken en of ontspannen van de spieren van uw bekkenbodem.

Onze geregistreerde bekkenfysiotherapeuten, Bernadette Berendes-van Dijk en Marijke van Zutphen leren u de spieren te voelen en bewust te gebruiken (aanspannen/ontspannen). Dit in relatie tot uw ademhaling, lichaamshouding en beweging. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van EMG (elektromyografisch onderzoek) en van echografische controle. Het uiteindelijke doel van de behandeling is uiteraard afhankelijk van de aard van de klacht. U kunt zich samen met uw bekkenfysiotherapeute bijvoorbeeld richten op pijnvermindering en/of optimalisering van de controle over urine en ontlasting.

Hoe ziet het programma eruit?

De behandeling begint met een intake,waarin uw klachten besproken worden en een eerste uitleg gegeven wordt over het ontstaan van uw klachten, de mogelijke factoren die van invloed kunnen zijn en de behandeling, die daarvoor aangeboden kan worden. Daarna volgt diagnostiek en behandeling. Onderdeel daarvan is vaak ook een inwendig onderzoek, waarin de functie, kracht en coördinatie van uw bekkenbodem worden beoordeeld. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek wordt uw behandelplan besproken. De duur van uw behandeling is afhankelijk van de aard van uw klachten en de problematiek. U krijgt niet alleen gerichte oefeningen, praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag, uw bekkenfysiotherapeut doet ook oefeningen voor de bekkenbodem en stabilisatie van bekken en lage rug. Hierdoor leert u de spieren van uw bekkenbodem op een goede manier te gebruiken.

Hoe zit het met de vergoeding?

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt de bekkenfysiotherapie over het algemeen door uw zorgverzekeraar vergoed. U kunt dit nakijken in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering. Indien u klachten heeft van urine- incontinentie en verwezen bent door de huisarts of specialist worden 9 behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Deze behandelingen komen dan wel ten last van het eigen risico
Meer weten? Voor eventuele vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met onze baliemedewerksters of Bernadette Berendes-van Dijk, geregistreerd bekkenfysiotherapeute en Marijke van Zutphen, geregistreerd bekkenfysiotherapeute.

Meer informatie over bekkenfysiotherapie vindt u in onze folder.